Kako Ostati Inspiriran Na Dugi Rok

August 29, 2016
mbAdmin

Bez obzira koliko smo motivirani, svi se s vremena na vrijeme borimo kako bismo završili neki projekt ili zadatak. Možda je to projekt koji vam se od početka čini pretežak ili vam je jednostavno dosadilo ono što radite svaki dan. Možda stres krade svu vašu energiju i zbog toga ste propterećeni poslom. Svi smo to prošli.

Kad je riječ o mom poslu u ‘MB Media’, opis zadataka je veoma jedinstven. Moj glavni zadatak je ‘istraživanje tržišta i osmišljavanje vizualnih ideja’. Što to točno znači? U svakom trenutku moram biti spremna pronaći inspiraciju i biti što kreativnija kako bi naši klijenti dobili što bolje vizualne ideje. Taj posao je zabavan, uzbudljiv i potpuno me ispunjava – kad napokon pronađem onu pravu ideju. No, ono što nije zadovoljavajuće, kad to radite za život, je činjenica da vam nije dopušteno imati ‘loš dan’.

kako biti inspiriran

Kad naše ideje nisu dovoljno dobre, projekt neće biti efektivan pa postoji puno pritiska da sve napravimo kako treba.

Proteklih godina bilo je puno trenutaka kada je količina posla bila veća nego što sam u tom trenutku mogli podnijeti i ideje jednostavno nisu dolazile. Da budem potpuno iskrena, često sam se pitala jesam li ja prava osoba za ovaj posao i je li uopće moguće biti inspiriran baš svaki dan.

Srećom, kroz vrijeme i iskustvo, naučila sam brojne tehnike i trikove koje koristim u teškim vremenima. Ne kažem da mi sad odlične ideje dođu lagano, ali mi je zasigurno zabavnije smišljati koncepte koji će ‘upaliti’ kod publike i u isto vrijeme uživati u svom poslu.

Podijelit ću s vama nekoliko jednostavnih rješenja koja su mi pomogla kad god bi se osjećala kako gubim tlo pod nogama.

 1. Postavite ciljeve

kako ostati inspiriran

Ako već niste, postavite ciljeve za projekt kojim se trenutno bavite.

Kad god izgubim motivaciju za nešto, stanem na trenutak, duboko udahnem i razmislim o svojim životnim ciljevima. Vizualiziram što će se dogoditi ako prestanem s tom nemotivirajućom aktivnošću, ali i što će se dogoditi ako samo pročistim glavu i nastavim. Postavljanje ciljeva daje mi bistrinu oko onog što želim postići u konačnici. Ne samo u poslu, već i u životu.

 • Budite detaljni. Kako će izgledati uspjeh? Kako ćete se osjećati kad postignete cilj? Hoćete li se nagraditi?
 • Kreirajte dugotrajne ciljeve. Razmislite o tome što želite postići za tri mjeseca, jednu godinu, pet godina… Velika slika može biti veoma motivirajuća.
 • Vizualizirajte svoje ciljeve. Kad se borite s nekim projektom, prisjetite se vizije vaših ciljeva.

 

 1. Učinite posao zabavnim

kako biti kreativan

Kada radite s istim klijentima dugo vremena, stvari mogu postati dosadne.

Prije nekoliko mjeseci zapela sam na jednom projektu i nisam se mogla sjetiti ni jedne jedine dobre ideje. Prolazila sam kroz ustaljeni proces korak po korak, ali ništa nije iskakalo. U tom trenutku odlučila sam uzeti pauzu i izaći van na doručak. Na putu doma kupila sam čokoladu koja bi s količinom kalorija mogla dati energiju manjem selu. Automatski mi je prošlo kroz glavu: ‘Koliko ću trebati trčati da izgubim ove kalorije?’. I to je bilo to, na um mi je došla jedna od najboljih i najuspješnijih ideja: ‘How Much Energy You Need To Burn Off 8 Junk Foods’ koju su prenijeli brojni svjetski mediji. Samo mala promjena okoliša i opet sam bila na dobrom putu.

Razmislite o stvarima koje možete raditi tijekom posla:

 • Upalite omiljenu glazbu da vas motivira dok radite na projektu. Kad god mi se čini da gubim inspiraciju, poslušam malo Johnny Casha i to bude dovoljno. Pronađite što tako djeluje na vas.
 • Pozovite kolegu da vam pomogne sa zadatkom. U većini slučajeva njihove će vas ideje inspirirati da i sami dobijete što bolje ideje.
 • Promijenite okoliš. Ako ste u mogućnosti, radite u opuštenijoj atmosferi, kao što je primjerice lokalni kafić ili obližnji park.
 1. Pratite napredak

kako postati kreativan

Nekad može biti teško prepoznati napredak bez pomoći jasnih ciljeva.

U ‘MB Media’ gotovo svaki dan imamo novi projekt. Ponekad to može biti zbunjujuće, skok s klijenta koji se bavi ugostiteljstvom na onog koji se bavi zaštitom okoliša. Vjerujte mi, bude dana kada mozak jednostavno odbija suradnju. Inspiracija se jednostavno ne želi prebaciti s jednog na drugo. Kako to popraviti? Često bacim pogled na stare projekte i prisjetim se kako su te kampanje protekle i što smo postigli. Kad se prisjetite uspjeha starih ideja, dobit ćete potrebnu motivaciju koja će vas vratiti na pravi put.

 • Pratite svoj dosadašnji napredak. Pogled na nagrade koje ste osvojili za svoj trud može biti odličan inspiracijski alat.
 • Razmislite o preprekama koje ste prešli.
 • Prisjetite se specifičnih poboljšanja koje ste dosad napravili. Često može biti od pomoći vidjeti koliko daleko ste stigli.
 1. Ne zaboravite pauze

postati inspiriran

Nemojte se dovesti u stresan period radeći previše bez predaha.

Jedna od prvih lekcija koje sam naučila, kad sam počela raditi s kreativnim idejama, bila je važnost šetnje u prirodi za kreativnost. Kad sam za to prvi put čula, mislila sam da samo gubim dragocjeno vrijeme. No, bila sam u krivu. Kreativno razmišljanje poboljšava se kad osoba šeta, što je čak i dokazalo istraživanje provedeno na Standfordu.

 • Spriječite stres. Rad na nečem oko čega niste uzbuđeni može uništiti vašu motivaciju i potpuno vas iscrpiti što će zadatak učiniti još težim.
 • Uzmite pauzu svakih nekoliko sati. Čak I nekoliko minuta pauze tu i tamo može napraviti veliku razliku.
 • Prošetajte na svježem zraku kako biste ispraznili glavu.
 1. Nemojte se mučiti ako ne uspijete

inspiracija i kreativnost

Ako stvari ne idu tako brzo kako ste se nadali, nemojte biti preoštri prema sebi.

Kad sam prije par mjeseci radila na jednom zahtjevnom projektu, klijent je odbio sve ideje koje smo mu poslali. Nisu bili zadovoljni jer su htjeli nešto potpuno novo i provokativno. Bila sam frustrirana jer sam smatrala da su sve ideje koje smo im poslali prilično dobre.

Odlučila sam se malo odmoriti i razmisliti što bismo mogli napraviti drugačije. Shvatila sam da, umjesto da se fokusiram na ono što već postoji, trebam razmisliti kako tome svemu dodati nešto novo. I uspjela sam. Klijent je napokon bio zadovoljan.

 • Nemojte se nervirati. Umjesto da postanete nervozni i ljuti, iskoristite tu situaciju kao dobru lekciju.
 • Razmislite što možete napraviti drugačije.
 • Ne budite tužni zbog negativnih stvari. Fokusirajte se na ono pozitivno.

Normalno je da s vremena na vrijeme izgubimo inspiraciju i da smo nervozni oko nekih projekata. No, uz ove jednostavne korake možete ostati pozitivni i proći kroz teško razdoblje. Imajte na umu da vas svaki projekt koji završite gradi kao osobu i poboljšava vaše vještine.

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *